Auteursrecht


Als Vormgever heb ik auteursrecht op alle ontwerpen die ik maak. Dit geldt ook als de ontwerpen tegen betaling en/of in opdracht van een ander zijn getekend. Het auteursrecht kan eventueel overgedragen worden aan de opdrachtgever, onder (financiële) voorwaarden. Ontwerpen mogen niet zomaar veranderd worden en ik als vormgever heb het recht op naamsvermelding.


LICENTIES

‘Licentie’ is een ander woord voor gebruiksrecht. Met een licentie krijgt u, de opdrachtgever, toestemming van mij, Annemee Hartsuiker (de vormgever) om een ontwerp te gebruiken. Ik geef bijvoorbeeld als vormgever een basislicentie waarbij, u de opdrachtgever,  het ontwerp voor één uiting kan gebruiken.
​In deze licentie wordt vastgesteld waar (medium), hoe lang of hoe vaak (duur) en hoe (aard) het ontwerp gebruikt mag worden. Deze drie waarden en de exclusiviteit bepalen uiteindelijk de licentieprijs.


Exclusieve- en niet-exclusieve licenties

Er zijn twee soorten licenties: exclusieve- en niet-exclusieve licenties.

EXCLUSIEVE LINCENTIES
Bij exclusieve licenties wordt vastgelegd dat ik, de vormgever, het ontwerp, in een afgesproken tijdsbestek, niet in mag zetten voor andere doeleinden.

​NIET-EXCLUSIEVE LINCENTIES
B
ij niet-exclusieve licenties ben ik, de vormgever, vrij de het ontwerp ook te gebruiken voor eventuele andere doeleinden, mits deze niet conflicteren met het doel waarvoor de het ontwerp in eerste instantie zijn gemaakt.

Het auteursrecht blijft bij mij (de vormgever) zowel bij een exclusieve als een niet-exclusieve licentie. Dat betekent dat u, de opdrachtgever, ook na betaling van de factuur, het ontwerp niet zomaar voor elk doeleinde mag gebruiken.